Wanneer twee partijen bepaalde zaken willen regelen in onderling vertrouwen spreekt het voor zich dat deze zaken bij voorkeur zullen worden vastgelegd in een zogenaamde Non Disclosure Agreement. In de praktijk is het zo dat er hier vaak naar wordt verwezen als zijnde een NDA. Daarnaast bestaan er ook nog heel wat andere benamingen voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Een confidentiality agreement;
- Een geheimhoudingsovereenkomst;
- Een geheimhoudingsverklaring;
In eerste instantie zou het ernaar uit kunnen zien dat een dergelijk document opmaken een blijk van wantrouwen is richting de andere betrokken partij. Dat is echter zeker niet het geval, integendeel. Het zou in de praktijk alleen maar verstandig zijn om bij een bepaalde samenwerking enkele zaken die niet gelekt mogen worden aan derden vast te laten leggen in een Non Disclosure Agreement. Ben jij het daar ook mee eens? Dan is verder blijven lezen ongetwijfeld een aanrader.
Wanneer kan het opstellen van zo’n document van belang zijn?
Het spreekt voor zich dat je er niet altijd voor hoeft te kiezen om een Non Disclosure Agreement op te laten maken wanneer je zaken gaat doen met een ander bedrijf. In bepaalde gevallen kan dat zeker wenselijk zijn, maar een verplichting is het gelukkig eigenlijk nooit. Dit gezegd hebbende zijn er verschillende situaties waarin je er goed aan doet om wel een NDA af te sluiten, namelijk:
- Wanneer je een bedrijf aankoopt of verkoopt;
- Bij het aanvragen van een bepaalde financiering;
- Wanneer er een samenwerking voor een bepaald project wordt aangegaan;
- Bij samenwerken op het gebied van R&D evenals distributie of sales;
- Wanneer er informatie over klanten wordt gedeeld;
In principe is het zo dat je, van zodra er informatie wordt gedeeld met derden die anders eigenlijk geheim hoort te blijven een Non Disclosure Agreement dient op te maken. Dit is zeker niet verplicht, maar kan er wel voor zorgen dat er heel wat problemen voorkomen kunnen worden.
Wat dient er zeker in een Non Disclosure Agreement te worden opgenomen?
Bij het opmaken van een Non Disclosure Agreement dient er rekening mee te worden gehouden dat er verschillende zaken altijd in opgenomen dienen te staan. Het gaat hierbij in eerste instantie uiteraard om de partijen waartussen de overeenkomst wordt afgesloten. Dat is echter niet alles. Daarnaast moet er uiteraard eveneens duidelijk omschreven worden wat het doel is van de NDA. Daarnaast doe je er zeker goed aan om rekening te houden met het opnemen in de overeenkomst van de volgende informatie:
- De wederkerigheid van de overeenkomst;
- Wat vertrouwelijke informatie is;
- Hoe lang de NDA duurt.
Naast bovenstaande doe je er ook uiteraard goed aan om in de Non Disclosure Agreement op te laten nemen hoeveel de boete bedraagt wanneer de inhoud van het contract door één van de betrokken partijen niet wordt nageleefd. Ook de zogenaamde rechtskeuze is een belangrijk gegeven welke je met zekerheid in het document dient te verwerken. Het spreekt voor zich dat dit afhankelijk van de exacte situatie in kwestie een uitermate belangrijk document kan zijn. Dit betekent dat je er altijd goed aan doet om grondig te controleren of alle vereiste informatie in het document is opgenomen.